
Les Plataformes de pisos turístics hauran d’informar a hisenda
- Abril 11, 2018
- assessoriam
- Blog
- 0 Comments
Una de les novetats tributaris d’aquest 2018 és l’obligació imposada a les plataformes intermediàries de lloguers d’habitatges turístics d’informar sobre les operacions realitzades pels seus usuaris registrats a Hisenda. La mesura adoptada per l’Administració Tributària afecta de manera directa a les plataformes virtuals que mitjancen a través d’un model de consum col·laboratiu entre propietaris i hostes.
La mesura aprovada pel Consell de Ministres el desembre de 2017 i que entra en vigor al juliol d’enguany afecta plataformes que s’han fet molt populars a Espanya com Airbnb, HomeAway, Wimdu o Niumba, les quals han de començar a subministrar les dades fiscals relacionats amb aquesta activitat a l’Agència Tributària.
Va quedar establert que les dades concernents al quart trimestre de l’any en curs han de ser consignats com a màxim el 31 de gener de 2019, per donar compte dels tres primers trimestres l’Agència Tributària va decidir estendre el termini fins al 31 de desembre de 2018, la qual cosa permet un termini per adaptar els sistemes d’informació a l’ordre ministerial.
Amb aquesta mesura es busca conèixer les rendes per concepte de lloguer turístic no declarades, el Consell de Ministres va assegurar que amb aquesta mesura es crea un mecanisme per lluitar contra el frau fiscal, en deixar al descobert les rendes que han estat obtingudes durant un exercici fiscal per propietaris (en la seva gran majoria particulars) que lloguen els seus immobles utilitzant aquest tipus de plataformes, el que permetrà que es recapti el tribut pels guanys obtinguts.
Quin tipus de lloguers són afectats per aquesta mesura?
La mesura oficial no només afecta les plataformes col·laboratives sinó a qualsevol intermediari que participi en el lloguer d’immobles amb finalitats turístiques, d’acord a les següents condicions:
S’ha d’informar de manera obligatòria sobre qualsevol cessió temporal (gratuïta o retribuïda) amb fins turístics de la totalitat o d’una part de qualsevol habitatge moblat i en condicions d’ús immediat.
S’exclou d’aquesta obligació a:
- Arrendaments i subarrendaments d’habitatges subjectes a la Llei d’Arrendaments Urbans.
- Aquells allotjaments turístics que compten amb una normativa pròpia.
- Els que es troben sota dret d’aprofitament per torns.
Quina informació s’ha de subministrar?
L’ordre ministerial estableix que tot intermediari (empresa o particular) ha d’informar sobre:
- Els titulars de l’habitatge objecte de lloguer amb finalitats turístiques.
- Referència de l’immoble objecte de la cessió
- Empresa intermediària en la transacció.
- Usuaris del servei.
- Nombre de dies de la cessió de l’habitatge objecte de lloguer amb finalitats turístiques.
Amb aquesta mesura, tal com s’ha exposat anteriorment, l’Administració Tributària tracta de limitar a una quantitat de lloguers amb fins turístics, que es realitzen a través de plataformes que es fan veure com a usuaris particulars. Cal assenyalar que aquesta fórmula ha estat utilitzada, fins i tot, per algunes cadenes hoteleres, de manera que Hisenda a través de l’ordre ministerial busca esmenar aquesta situació de frau que s’ha vingut presentant a Espanya des de fa ja alguns anys.
Deixa un comentari